İhsan Cemal Karaburçak
İhsan Cemal Karaburçak (1897 İstanbul – 1970 Ankara) Türk ressam.
Öğrenimini Beşiktaş Rüştiyesi’nde, Kabataş İdadisi’nde ve PTT Mekteb-i Alisi’nde tamamladı. Çeşitli devlet hizmetlerinde bulundu. 1933’te Anadolu Ajansına geçti. 1944-48 yıllarında, bu kuruluşun Bükreş temsilciliğini yaptı. 1949’da bu görevinden kendi isteğiyle ayrılarak, ilgi duyduğu sanat çalışmalarına daha geniş zaman ayırma olanağı buldu.
Resim yapmaya ileri bir yaşta (32) başladı. Paris’te hocaların verdiği akademik bilgilerle bağdaşamadığı için, kendi eğilimleri doğrultusunda çalışmayı tercih etti. 1951’den itibaren açtığı kişisel sergileri nedeniyle, Sanat Anlayışı adı altında bir dizi broşür (kitapçık) yayımlayarak “Genç arkadaşım” diye seslendiği sanat meraklısına kuramsal bilgiler ve görüşler iletmeye çalıştı.
1956’da Ankara’da kendi adını taşıyan bir galeri açtı. 1965’e kadar burada sergiler düzenledi. Türk Plastik Sanatçıları Derneği başkanlığı yaptı. Sanat Tenkitçileri Cemiyeti, Çağdaş Ressamlar Cemiyetinin üyeliklerinde bulundu. Ankara’da Siyah Kalem Grubu isimli bir ressamlar topluluğu oluşturdu. 1962’de Venedik Bienaline katıldı. 1968’de 29. DRHS’de resim dalı ikincilik ödülünü kazandı.
Resimlerine imzasını kısaca İCK olarak atan Karaburçak, Ankara ve yöresinin koyu mor ve lacivert tonlar içinde geceye dönüşen görüntüsünü, kendi paletine özgü bir resim türüyle özdeşleştirmeyi başarmıştır. Saf bir duyarlık, içten bir doğa ve insan sevgisi, etkileri aşmaya çalışan bilinçli bir seçicilik, onun resimlerine, özgün bir kimlik katmıştır.