Bayram Gümüş
Bayram Gümüş, (Hüyük-Konya, 1960 – ), Türk Ressam
Yaşamı
1960’da Konya’da Beyşehir’in İlmen Köyünde doğdu.
1967 yılında memleketini bırakıp İstanbul’a yerleşti. Eğitimi Lise 1. sınıftan ayrılarak bıraktı. 1983 yılına kadar hayatını kazanmak için çeşitli işlerde çalıştı.
Resme olan ilgisi ilkokul çağlarından itibaren ortaya çıkan Bayram Gümüş, 1983 tarihine dek bir yandan resim çalışmalarını sürdürmeye devam etti. 13 Mayıs 1983 tarihinde Maltepe’de tanıştığı ressam Kasım Koçak’a resimlerini göstermesiyle yeni bir döneme başlamış oldu. Ekim 1984′ de kendi atölyesini açana kadar Kasım Koçak’ın atölyesinde çalıştı. Kısa bir süre sonra Maltepe Ressamları arasında adı anılmaya başladı.
Sanatçı, profesyonel olmayı, resimle yaşamayı, Kasım Koçak’tan öğrendi. 1989 – 2000 yılları arasında çalışmalarını İçerenköy’deki atölyesinde ve dönem dönem ABD’de sürdürdü.
Nihat Behram 2007 yılında; “Hayatın Renkleriyle Ruhumuzu Emziren: Yalın Yürek Bayram Gümüş” adlı kitabında, Bayram Gümüş’ü ve sanat çalışmalarını, İstanbul’dan Anadolu’ya uzanan bir belgesel – anlatı şeklinde okuyuculara aktarmıştır. Naif resmin en iyi temsilcilerinden biri olan Gümüş, halen çalışmalarına Moda’daki atölyesinde devam etmektedir.
Safyürek (naif) resmin tipik temsilcileri arasında yer alan Bayram Gümüş, özellikle İstanbul’un kent trafiğini, çay bahçelerini, köy düğünlerini, kentteki telaşlı yaşamı, kar altındaki evleri konu aldığı büyük boyutlu resimlerinde, pencerelerinden akşam saatlerinde ışık sızan evleri, kendine özgü bir renk anlayışı içinde yansıtmakta, safyürek ressamlara özgü yaşam sevincini ve mutluluğu, içtenlikli bir paletle yorumlamaktadır.